Weird Nasi Minyak @ Hujan Panas With Lauk
Note 1:
Literal translation - nasi (rice), minyak (oil), hujan (rain), panas (hot or warm). It is termed "Nasi Minyak" because it is cooked using some kind oil or fat. The term for "Nasi Hujan Panas" came about from vision of food colourings put on Nasi Minyak, resembling a hot rain (I guess). Used to only be served during weddings. But now, people have enough money to serve it on ordinary days.
Note 2:
This recipe is majorly based on <https://norazlitaaziz.blogspot.com/2014/08/nasi-minyak.html>
Note 3:
Writing down this recipe while listening to <https://www.youtube.com/watch?v=rr6yFeDh2Pw>
Note 4:
Minyak sapi / ghee needs to be heated together with some other cooking oil because ghee burns easily (it is from clarified butter). They have lower burn point, which when exceeded, will taste extremely burnt and bitter.
Note 5:
Be careful when using food colouring. Around 4-5 drops max for the whole pot.
1. Nasi Minyak / Hujan Panas
Part A:
3 cawan beras basmathi (bersamaan dengan 5-6 pot beras)
Part B:
2 ulas bawang merah kecil rose
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1 helai daun pandan
Part C
2 tbsp minyak sapi / ghee
2 tbsp minyak masak
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga (ditumbuk kasar)
4 biji bunga cengkih
3 cawan air
1 cawan susu sejat / cair
1 kiub pati ayam Knorr
1/2 tbsp garam kasar
Optional:
1/4 cawan kismis (direndam seketika)
1/4 cawan kacang pis
1 tbsp kacang gajus
Pewarna kuning telur / oren / hijau / merah
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Steps:
Part A:
1. Rendam beras selama 30 minit, atau lebih. Sementara itu, boleh gunakan masa untuk prep bahan lain.
2. Toskan beras setelah habis rendam.
Part B:
3. Hiris bawang merah kecil rose. Set aside.
4. Tumbuk lumat bawang putih dan halia. Set aside.
5. Potong separuh batang serai. Titik dengan lesung batu. Set aside.
6. Siat separuh daun pandan. Simpul rapi. Set aside.
Part C:
7. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk / kuali nasi di atas api sederhana.
8. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga sehingga kembang dan naik bau.
9. Masukkan bawang dan halia dari Part B. Tumis seketika sehingga agak layu.
10. Masukkan serai dan daun pandan dari Part B. Tumis seketika hingga naik bau.
11. Perlahankan api.
12. Masukkan beras yang sudah ditoskan ke dalam bahan tumis. Gaul sehingga minyak bahan tumis menyaluti semua beras.
13. Masukkan kismis dan kacang pis, jika suka. Combine well.
14. Masukkan susu cair, air, kiub pati ayam Knorr, dan garam. Kacau seketika di bawah api perlahan. Tutup periuk nasi.
15. Kacau nasi kadangkala untuk pastikan bahagian bawah tidak terbakar. Sentiasa masak bawah api perlahan.
16. Sekiranya air sudah banyak tersejat tetapi nasi masih belum masak sepenuhnya, tambahkan lagi air.
17. Apabila nasi sudah hampir masak, tutup dapur gas. Titiskan pewarna di tempat-tempat rawak. Biar seketika.
18. Hiaskan dengan hirisan daun bawang, hirisan daun sup, dan bawang goreng. Hidang.
2. Kari Daging Tetel Kawah
500gm daging tetel
500gm santan pekat & cair (atau sekotak santan Kara 200ml + 300ml air)
2-3 biji bawang merah medium
2-3 pelepah daun kari
3 sudu besar serbuk kari (2 sudu serbuk Baba's, 1 sudu serbuk Adabi), supposedly 40gm / 6 tbsp
1 sudu besar serbuk cili (optional)
2 biji kentang medium
2 sudu besar kerisik
1 tbsp garam kasar
4 biji limau kasturi, perah jus
3. Acar Timun Mentah / Jelatah
1 batang timun (dibuang bahagian biji)
1/2 batang carrot (dibuang kulit)
1/2 cawan nenas masak (dibuang kulit, mata, & bahagian tengah), potong 3 segi halus
1 biji bawang merah rose (atau 2-3 hiris bawang merah besar), hiris halus
1/2 batang lada merah besar, hiris halus
4 sudu besar cuka makan (atau 6 sudu besar jika ada tambahan nenas)
1 tsp garam halus
1 tbsp gula
4. Sambal Belacan
Comments
Post a Comment