Lazy Laksa Penang
Note 1: Adapted from <https://resepichenom.com/resepi/laksa-penang-pekat-dan-sedap/show>.
Note 2: Kuah tidak berwarna terlalu merah kerana tidak masukkan kuah ikan sardin dari dalam tin. Takut kuah laksa terlalu kuat rasa sardin / ikan.
Ingredients:
Part A
4 ekor ikan kembung
2 keping asam gelugur
Part B
1 1/2 bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 mangkuk air asam jawa (sebesar tapak tangan)
2 inci belacan
1-2 batang sardin dalam tin (tiada kuah)
Part C
1 tbsp cili blend
1/2 tbsp garam kasar
1 genggam daun kesum
1 batang bunga kantan, belah 4
Mee
500gm mee laksa, dibasuh, direbus, dan ditoskan
Hiasan
Daun salad, dihiris halus
1/2 bawang merah besar, dihiris halus
Timun, dihiris halus
Cili padi, dihiris halus
Limau kasturi, dibelah dua
Telur rebus, dibelah dua
Steps:
1. Rebus Part A seketika sehingga ikan sedikit masak.
2. Asingkan tulang dan isi ikan kembung.
3. Blend Part B dengan isi ikan kembung tadi. Masukkan ke dalam periuk.
4. Blend tulang ikan kembung dengan sedikit air. Tapiskan ke dalam periuk. Buang hampas tulang ikan kembung yang sudah ditapis tadi.
5. Masukkan Part C dalam periuk kuah laksa dan masak sehingga mesra. Mungkin mengambil masa 30-45 minit. Perasakan dengan lebih garam jika suka.
6. Hidangkan bersama mee dan barang-barang hiasan tadi. Enjoy!
Comments
Post a Comment