Weird Rendang Daging Hitam
Note 1:
A spin-off of:
i) Mom's usual rendang recipe
ii) Rendang daging <https://www.aziekitchen.com/2018/06/rendang-daging-yang-sedap-dan-sangat.html>
iii) Rendang daging hitam Pahang <https://khairulhakimin.com/rendang-hitam-pahang-dendeng-pahang/>
Note 2:
Aspire to be as good as rendang hitam Jamil <https://www.sueizza.com/2017/06/rendang-hitam-kuala-lipis-rendang-jamil.html>. Abah kata rendang hitam Jamil ni asalnya dari kedai Haji Mahmud yang berniaga area-area tangga dekat Lipis tu jugak.
Note 3:
Semasa rendang agak kering (contohnya semasa step menumis, atau step akhir mengeringkan rendang), kerapkan menggaul rendang supaya awas-awas tidak terbakar di dasar kuali.
Note 4 : Resepi rendang menggunakan kelapa parut <https://resepi.my/rendang-daging/>. Mungkin patut slow cook sampai jadi rendang tok untuk imitate rendang jamil.
Part A
3 ulas bawang kecil merah rose India
1/2 biji bawang besar merah
Part B
2 sudu besar biji ketumbar (3 tbsp)
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
Part C
2 1/2 biji bawang besar merah (3 biji)
5 ulas bawang putih (1 garlic bulb, est 10 ulas)
3 batang serai (10 batang)
2 inci halia (1 ketul halia, est 8 inci)
1 inci lengkuas (1/2 ketul lengkuas, est 4 inci)
5 biji buah keras
Part D
1/4 - 1/2 cawan minyak masak (1 cawan minyak masak, plus beberapa senduk sepanjang menumis bahan)
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
Part E
1 senduk cili kering >> 15-20 batang cili kering, dalam 10 tbsp cili blend
10 biji cili merah bird's eye (jika mahu)
1 kg daging >> atau 800gm
1 kg santan >> use santan segar, not kotak
2 sudu besar kerisik
4 helai daun limau purut >> 10 helai
1/2 sudu besar asam jawa (sebesar 1 ruas ibu jari)
1 keping asam gelugur
1/4 buku gula kabung / gula melaka
Air secukupnya
+1 biji kelapa parut putih
Part F
4 kali tuang kicap lemak manis cap kipas udang / habhal
Gula putih
Garam
Optional:
Hirisan daun kunyit
1 sudu besar rempah kurma / sup
Steps:
Part A:
1. Hiris bawang-bawang merah sekalian. Set aside.
Part B:
2. Sangai biji ketumbar, jintan manis and jintan putih sehingga kembang dan naik bau. Tumbuk halus.
Part C:
3. Blend halus semua bahan. Toskan air. Set aside bahan blend yang sudah ditoskan dan air leftover.
4. Gunakan air leftover bahan blend untuk larutkan asam jawa. Set aside.
Kuali Phase:
5. Panaskan minyak masak dalam kuali with thick base under medium fire.
6. Tumis rempah di Part D sehingga kembang dan naik bau.
7. Masukkan dan tumis Part A sehingga sedikit transparent dan agak layu.
8. Masukkan dan tumis Part C yang sudah ditoskan dan kacau seketika. Gabungkan dengan rempah yang ditumbuk dari Part B. Tumis sehingga layu, naik bau dan pecah minyak.
9. Masukkan dan tumis lada kering sehingga kering dan pecah minyak.
10. Masukkan dan tumis daging sehingga sedikit firm dan separa masak. Mesrakan daging dengan awas-awas rendang sepenuhnya.
11. Masukkan santan, air secukupnya untuk cover daging sepenuhnya, kerisik, dan daun limau purut. Masak atas api sederhana kecil dalam 1 jam++ atau sampai air sedikit kering. Gaul rendang once in a while supaya tak terbakar bahan-bahan di dasar rendang.
12. Once air sedikit kering, check kalau daging masih liat. Kalau masih liat, tambah air menutupi daging lagi untuk another round of stewing. Masukkan air asam jawa, asam gelugur, dan gula melaka. Kalau sudah empuk, masukkan sedikit air untuk larutkan gula melaka dan mesrakan air asam jawa dan asam gelugur dengan rendang, Another round of stewing should take another 1 jam++ as well.
13. Selepas kuah sedikit kering, tuangkan kicap manis. Gaul sehingga mesra. Masa ini kita rasakan garam dan gula, dan kacau sehingga keadaan kuah yang dimahukan (kering atau basah ikut suka la).
14. Jika mahu, boleh masukkan hirisan daun kunyit. Saya tak suka, jadi saya tak masukkan.
15. Angkat dan hidang.
Comments
Post a Comment