Lazy Roti Benggali

Roti Benggali

Note 2: Usually for shokupan like bread, to get soft bread, double the kneading effort and time. If usually knead (by breadmaker) around 20 minutes, double it to 40 minutes. Quality of bread will be different.

Note 3: This recipe does not call for yudane / tangzhong / starter.


Ingredients
350gm bread flour
1 tbsp / 13gm shortening (used: 1 tbsp cooking oil)
A pinch of salt
120-160ml (used: 200 - 220 ml) warm water
1 tbsp / 7gm instant yeast
2 tbsp / 25gm sugar (used: 1/2 tbsp sugar)


Steps
1. Combine everything in bread maker, knead for 40 minutes.
2. Proof until dough is double / triple the size, usually within 40 minutes.
3. Punch the dough to remove air. Roll it flat to a rectangular shape and fold it in third, the roll it cylindrical.
4. Place in loaf pan and proof again for another 30 - 40 minutes.
5. Bake in oven under 180C for 25 - 30 minutes.
6. Remove bread from tin and allow to cool completely on a cooling rack for at least an hour before slicing and serving.


Serikaya



Part A
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
1 helai daun pandan (can be omitted next time)
1/2 cawan santan krim (atau 1 cawan santan pekat)

Part B
2 biji telur
1/2 cawan gula (mungkin boleh dikurangkan kepada 1/4 cawan gula)
secubit garam
1 tsp esen vanila (omitted)
1 tbsp tepung jagung + 2 tbsp santan


Steps:

Part A
1. Panaskan gula di dalam periuk untuk dibuat karamel / gula hangus di atas api perlahan. Warna dan kehangusan gula boleh mengikut selera rasa.
2. Setelah gula hangus, masukkan air dan daun pandan. Didihkan sehingga gula hangus semuanya larut.
3. Setelah gula cair, masukkan santan dan didihkan di bawah api perlahan. Setelah mendidih, tutup api.

Part B
4. Pukul telur, gula, dan garam sehingga larut dan kembang menggunakan balloon whisk / blender.
5. Temper bancuhan telur seperti membuat kastard. Masukkan satu tbsp air gula santan ke dalam bancuhan telur, pukul rata. Masukkan lagi air gula santan satu demi satu tbsp sehinggalah bancuhan telur agak sama suhu dengan air gula santan.
6. Kemudian, tuangkan bancuhan telur di dalam air gula santan dalam satu stream halus, sedikit demi sedikit, sambil dipukul.
7. Masukkan bancuhan tepung jagung + santan.
8. Didihkan kembali bancuhan seri kaya di atas api kecil, sambil dikacau tanpa henti untuk mengelakkan ketulan, sehingga bancuhan pekat dan buih2 telur sudah hilang.
9. Pekatkan seri kaya mengikut cita rasa sendiri, atau sehingga boleh digores line di belakang senduk / spatula.
10. Asingkan daun pandan. Biar sejuk sebelum hidang. Boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga 1 - 2 minggu.

Comments