Lazy Nasi Ayam Hainan (Rebus Rebus Je)
A. Sup Ayam
500 gm / 6 ketul ayam
2 inci halia, hiris
2-3 batang daun bawang + akar, potong besar
5-6 biji bawang putih, smashed
4 hiris tebal lobak putih
Air
Garam
Untuk hidang / stim ayam :
(Maybe to consider adding dark soy sauce so the chicken can be a little darker)
1 tbsp Light soy sauce
1 tbsp Oyster sauce
1 tbsp sesame oil
1 tsp sugar
1 senduk sup ayam
Daun bawang, hiris panjang & halus (garnish)
Untuk hidang sup :
Daun bawang, hiris halus
Bawang goreng
1. Cuci ayam. Potong sedikit bahagian kulit (simpan kulit untuk masak nasi later). Asingkan bahagian isi (dada dsb) dan tulang (drumstick, wings, thigh dsb).
2. Gabungkan semua bahan dalam periuk kecuali isi ayam.
3. Masak sup selama 40-45 minit. Pada minit ke 30, boleh masukkan bahagian isi ayam dan teruskan memasak selama habis.
4. Tutup api dan keluarkan semua bahagian ayam rebus. Lumurkan ayam dengan light soy sauce, oyster sauce, sesame oil, gula, dan sesenduk sup ayam. Simpan untuk distimkan (reheat) kalau perlu. Hidang.
5. Hidang sup ayam dengan daun bawang dan bawang goreng.
B. Nasi
3-4 pot beras jasmine, dibasuh
2 tbsp planta
A dash of cooking oil
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, hiris sederhana
3 biji bawang putih, hiris sederhana
Garam
3-4 pot sup ayam (atau lebih)
1. Panaskan planta dan minyak sekali di dalam periuk rice cooker.
2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan daun pandan sehingga naik bau.
3. Tumis halia sehingga naik bau.
4. Tumis bawang putih sehingga naik bau tapi tidak perang / hangit.
5. Masukkan beras. Gaul rata dan tutup api.
6. Masukkan sup ayam secukupnya untuk jumlah beras dan garam. Habiskan memasak nasi di dalam rice cooker.
C. Kuah Halia
(Maybe to add in chopped spring onion)
Banyak sangat, selalu tak habis
3 inci halia
2 ulas bawang putih
Sedikit sup ayam
Minyak masak
Semacam nak buat ginger scallion oil
1. Blend halia, bawang putih, garam dan sedikit sup ayam hingga lumat.
2. Tumis dalam sedikit minyak masak untuk matikan rasa mentah halia. Hidang.
D. Kuah Lada Cuka
6 biji cili merah kecil bird's eye
1 biji lada merah besar
1 biji bawang merah rose kecil
2 biji bawang putih
1/4 biji tomato
3 btg daun ketumbar
1-2 senduk sup ayam (dilumurkan dalam periuk halia tadi pun boleh untuk collect leftover rasa)
1 tsp gula
1-2 tbsp cuka
1. Blend semua bahan kecuali cuka sehingga lumat.
2. Tuang di dalam mangkuk kecil. Masukkan cuka. Perasakan dengan lebih garam dan gula kalau perlu. Hidang.
E. Kuah Kicap
2-3 tbsp light soy sauce
1 tbsp dark soy sauce
1 tbsp sesame oil
1-2 tsp sugar
3-4 senduk sup ayam
1. Gabung hingga sebati. Hidang.
F. Other sides (optional)
Sawi stim soy sauce & oyster sauce
Taugeh
Timun
Tomato
Daun salad (iceberg / lollo bionda)
Comments
Post a Comment