Lazy Nasi Beriani Gam Johor

Note 1 : Resepi is sourced from many youtube videos.

A. Kurma Ayam
4 ketul ayam thigh
Minyak secukupnya
1-2 biji bawang merah medium, blend halus
2-3 ulas bawang putih, smashed
2 bunga lawang
1/2 batang kulit kayu manis
4-5 sudu besar rempah kurma
1 kerat akar daun sup
1/2 batang carrot, potong stew
1-2 biji kentang medium, belah dua
1 kotak santan Kara (200ml)
2-3 cawan air
1-2 tsp garam kasar (atau ikut rasa)

Optional :
Tomato
Lada merah besar, belah dua
Daun sup

B. Lauk Kambing Beriani
500gm daging kambing (mutton / lamb)
Minyak + 2 tbsp minyak sapi
1-2 biji bawang merah medium, blend halus
2 bunga lawang
1/2 batang kulit kayu manis
2 buah pelaga
4-5 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 1/2 inci halia, tumbuk halus
1-2 tsp garam kasar, tumbuk halus
5 sudu besar rempah beriani (Adabi)
2-3 batang daun sup, potong 3 inci
1 biji tomato, hiris halus
1-2 biji kentang medium, belah dua
3 sudu besar plain yoghurt
1-2 cawan air
1/4 kiub pati lembu (Knorr's)

C. Nasi Beriani Johor
2 cawan basmati, rendam 2 jam
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 bunga cengkih
4 buah pelaga
1 lembar daun salam
2 helai daun pandan
1-2 tsp garam kasar
1 sudu besar rempah beriani (Adabi)
6 cawan air

2 tbsp minyak sapi + 1 tbsp marjerin (kalau perlu)
1/4 biji bawang merah medium, hiris halus
2 tbsp bawang merah blend
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 inci halia, hiris halus
1 kerat akar daun sup
3-4 batang daun sup, hiris kasar
1/2 biji tomato, belah 4
7-8 biji dried plum
1/2 cawan susu sejat
1/4 kiub pati daging (Knorr's)
1 tsp garam kasar
1 tbsp gula / susu pekat manis
1 tbsp sunquick

Taburan semasa stim dengan lauk kambing :
Pewarna oren
Pewarna kuning telur
Gajus, goreng dahulu
Kismis kuning, goreng dahulu
Bawang merah hiris, goreng dahulu
Daun sup, daun ketumbar, daun pudina, daun bawang -- hiris halus jika mahu

Part 1 : Taburan goreng :
1. Dengan menggunakan minyak biasa, goreng gajus terlebih dahulu. Angkat dan tos minyak.
2. Goreng kismis kemudiannya sehingga agak mengembung. Angkat dan tos minyak
3. Akhirnya, goreng bawang merah hiris sehingga keperangan dan kering. Angkat dan tos minyak.
4. Gunakan minyak tadi untuk kurma ayam & lauk kambing selepas ini.

Part 2 : Minyak perasa :
1. Panaskan mentega dan minyak sapi dalam periuk kecil.
2. Tumis bawang blend, bawang merah, bawang putih, halia dan akar daun sup hingga naik bau.
3. Masukkan susu sejat cair, dried plum, garam, gula, kiub pati daging, sunquick, dan daun sup yang dihiris kasar. Kacau sebati sehingga mendidih. Tutup api dan set aside.

Part 3 : Rebus beras :
1. Rendam beras sekurang-kurangnya 30 minit sehingga 2 jam. Setelah selesai, toskan air.
2. Didihkan air bersama kesemua bahan lain (i.e. kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daun salam, daun pandan, garam, dan rempah beriani).
3. Setelah mendidih, masukkan beras. Rebus beras sehingga 80% - 90% masak. Mungkin mengambil masa sehingga 15-20 minit  bergantung kepada kepanjangan beras.
4. Sementara itu, panaskan lauk kambing sehingga hampir kering tetapi masih basah dalam 10%-20% di atas api paling perlahan. Berhati-hati supaya lauk kambing tidak terbakar di bawah.

Part 4 : Assembly :
1. Setelah beras hampir masak, sama ada toskan / kaut dengan penapis dan letakkan di atas lauk kambing yang masih direneh perlahan.
2. Tuangkan merata minyak perasa ke atas nasi basmati tadi. Sebarkan minyak perasa sebaik yang boleh.
3. Sebarkan pewarna oren, kuning, bawang goreng, gajus dan kismis ke aras nasi basmati.
4. Tutup periuk dan reneh perlahan dalam 5 - 10 minit sehingga nasi 100% masak (dengan stim).
5. Apabila nasi telah masak sepenuhnya, tutup api dan taburkan daun sup, daun pudina, dan daun ketumbar jika mahu. Hidang panas.


D. Acar Buah Premium







Comments