Lazy Nasi Beriani Gam Johor (Biryani/Briyani)
Note 1 : I'm trying to make my own.
Mise En Place
0.1 Basic rempah
2 tsp ketumbar
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
1. Sangai dan tumbuk halus.
2. Asingkan 1 tsp untuk nasi. Selebihnya (dalam 2-3 tsp) untuk kuah kurma.
2 biji buah keras
1. Sangai dan tumbuk halus. Gabungkan bersama mix rempah kuah kurma.
0.2 Garlic ginger paste
2 inci halia tua (~2 tbsp)
4-5 ulas bawang putih besar (~2 tbsp)
1. Tumbuk halus.
2. 1 tbsp untuk nasi, 1 tbsp untuk kurma, dan selebihnya (dalam 2 tbsp) untuk lauk gam beriani.
0.3 Bawang goreng & minyak bawang
2 biji bawang merah besar, hiris halus
1/2 garam halus
1. Goreng sehingga rangup keperangan. Angkat dan toskan minyak. Simpan bawang untuk ditaburkan atas nasi beriani nanti.
2. Simpan minyak untuk diguna pakai dalam memasak nanti.
0.4 Fruits & nuts
2 tbsp dried barberries
2 tbsp golden raisins
1 tbsp cashew
2 tbsp ghee
1. Rendam dalam 20-30 minit. Toskan air bila sudah agak lembut.
2. Stir fry dalam ghee for a few minutes. Not too long, and set aside for sprinkling on top of rice.
Main course
A. Lauk gam kambing
150gm kambing
1 tbsp ghee, minyak bawang
2 biji bawang besar, hiris halus
2 tsp garam kasar
1 tsp chicken stock powder
2 tbsp garlic ginger paste
1 biji tomato besar, diced
Lebihan basic rempah
2 tbsp rempah beriani
1 helai bay leaf
2 biji kentang kecil
1 cawan yoghurt
1 cawan air
1. Tumis bawang blend dalam ghee dan sedikit minyak bawang sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging, garlic ginger paste, garam dan tomato. Kacau untuk coating rata setiap kali masuk bahan baru.
3. Masukkan rempah-ratus setelah tomato agak empuk. Kacau rata.
5. Masukkan kentang. Kacau rata.
6. Masukkan yoghurt dan air. Reneh daging sehingga empuk. Perasakan garam.
7. Apabila kuah semakin kering, sentiasa kacau supaya kuah kering tanpa hangus di bahagian bawah. Keringkan kuah dalam 90-95% (sebanyak yang boleh tanpa jadi rendang tok).
8. Take off the heat once done.
B. Nasi Beriani Johor
2 pot basmati, basuh dan tos
2 tbsp ghee, minyak bawang
1 batang kulit kayu manis
1 bunga lawang
4 buah pelaga
4 bunga cengkih
1 batang cili kering, patah-patah
1 helai daun salam
2 helai daun pandan, simpul
1/2 bawang merah besar, hiris halus
1 tbsp garlic ginger paste
1 tsp basic rempah
1/2 tsp chicken stock powder
1 tsp garam
7-8 biji dried plum
2 1/4 pot air (lebih sedikit sahaja dari nasi)
*supaya nasi tidak terlalu kembang lembik
Pewarna kuning
1. Masak nasi seperti nasi minyak.
2. Tumis rempah-rempah sehingga naik bau.
3. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali beras dan air. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan beras. Tutup api. Kacau rata (coating).
5. Masukkan air dan sambung masak di rice cooker.
6. Apabila nasi sudah masak, i) titiskan pewarna kuning ke atas nasi, ii) tuangkan lauk ke atas nasi, iii) tuangkan fruits & nuts, dan masak kali kedua sehingga rice cooker siap.
7. Adun nasi dengan lembut dan perlahan-lahan dengan chopstick. Serve dengan bawang goreng tabur di atas nasi. Side dish include kurma dan acar buah.
C. Kurma Kambing
200gm kambing, diced
3 biji bawang besar, blended
1 tbsp garlic ginger paste
1 tbsp rempah kurma
1 biji bunga lawang
2 biji kentang
3 tbsp yoghurt
1 cawan air
2-3 tsp garam kasar
D. Acar Buah Premium
500gm ceri merah
500gm ceri kuning
500gm ceri mix
200gm mixed nuts & fruit
4 biji (150-200gm) jeruk limau (besar)
1 tsp bijan putih
4 biji bawang merah besar, blend
10 tbsp cili blend
7 ulas bawang putih, tumbuk halus
2 tsp garam kasar
150ml cuka (1/2 - 2/3 cawan)
1/2 cawan gula putih
1/2 tsp secukup rasa
Tak cukup kuah. Kena tambah lagi sukatan
Comments
Post a Comment