Lazy Kuih Tako @ Tepung Pelita Pandan
Note A : Kelongsong daun pandan rectangle dapat fill 30 of them, with leftover in a food container. This is a large batch production.
Note B : resepi ini tidak perlukan steam / kukus. Kalau perlu kukus, letakkan di dalam container / daun pisang.
Part A
1 cup tepung beras / tepung jagung
1 cup gula
5 cup air pandan (10-12 helai daun pandan blended & tapis)
1/8 or 6 tbsp buah sengkuang (diced halus)
Kalau nak lapisan pandan yang crystal clear, kena pakai tepung jagung.
1. Satukan semua bahan kecuali sengkuang.
2. Masak atas api perlahan. Sentiasa kacau sehingga pekat, likat, dan berkilat.
3. Masukkan buah sengkuang setelah masak.
4. Set aside from heat.
5. Sudukan ke dalam kelongsong daun pandan sehingga 1/2 atau 2/3 penuh.
6. Ratakan dan hentak2 container / dulang untuk keluarkan angin.
Part B
1 cup tepung beras
5 cawan santan (pekat + cair + air)
1 tsp garam
1. Satukan semua bahan. Masak atas api perlahan. Kacau sehingga masak.
2. Letakkan atas lapisan hijau pandan dalam kelongsong daun pandan.
3. Biarkan sejuk kepada room temp (mungkin dalam 2-4 jam).
4. Sejukkan di dalam peti sejuk. Consume within 2-3 days. Serve cold.
Comments
Post a Comment