Lazy Sour Plum Lime Preserve (Drinks)
Note 1 : Was previously inspired by an Insta reel. But can no longer detect which reel 😅
Ingredients
30 biji limau kasturi
30 biji asam boi
1 cawan air
2 batang chinese brown sugar bar (anggaran 80gm untuk satu batang)
4 tbsp muscovado sugar
3 tbsp white sugar
1/2 tsp garam kasar
1 balang mason jar (500 gm+/-)
Optional :
Honey
Steps :
1. Potong kepala limau kasturi, tapi jangan sampai terputus. Potong just enough untuk perah jus limau dan masukkan asam boi.
2. Perah jus limau melalui tapis supaya biji limau tak masuk. Set aside jus limau untuk dimasukkan dalam bancuhan gula nanti.
3. Masukkan asam boi dalam buah limau yang sudah diperah tadi. Set aside.
4. Gabungkan air, chinese brown sugar bar, muscovado sugar, white sugar, dan perahan jus limau dalam satu periuk. Reneh sehingga sedikit pekat.
5. Apabila sudah sedikit pekat, masukkan limau dan asam boi tadi. Reneh lagi sehingga air gula memekat. Apabila sudah agak likat, tutup api dan set aside.
6. Sebelum pakai balang kaca, sila sterilise dulu balang sama ada melalui boiling / steaming for 5 mins.
7. Masukkan asam boi lime preserve dalam balang kaca. Simpan dalam peti sejuk apabila sudah sejuk / sampai room temp nanti.
8. Bancuh dengan air dan hidang sejuk. Enjoy!
Comments
Post a Comment